slogan van huisje huren veluwe the easy way
Huisje huren Veluwe, The Easy Way
Vakantiehuisjes Veluwe en ergens anders in Nederland
Ontdek een wereld van vakantieplezier met onze handige zoekhulp!
Kies een bestemming of kies een thema ⇊.

7 x de mooiste wandelroutes in Otterlo en omgeving

joop rakhorst  Geschreven door Joop Rakhorst
(Mei 08, 2024)


Inleiding

Een vakantie in Otterlo, een pittoresk dorp op de Veluwe, waar de natuur haar schoonheid in alle seizoenen tentoonspreidt. Otterlo is niet alleen de toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar ook een startpunt voor enkele van de mooiste wandelroutes in Nederland. Of je nu een fervente wandelaar bent of iemand die rustig van de natuur wilt genieten, Otterlo heeft voor elke vakantieganger wat wils.

Route 1: Otterlose Zandwandelen bij otterlo op de veluwe

Het Otterlose Zand in Otterlo is een must voor iedereen die de unieke zandlandschappen van de Veluwe wil ervaren. Deze route, met een lengte van ongeveer 6,4 kilometer, is ideaal voor een middagwandeling en biedt spectaculaire uitzichten over uitgestrekte zandverstuivingen en dichtbegroeide dennenbossen. Het pad is relatief vlak en daarmee toegankelijk voor wandelaars van alle leeftijden en ervaringsniveaus.

Hoogtepunten van de route:

Praktische tips:


Route 2: Het Boswachterspad Kootwijk

wandelen bij het kootwijkerveen op de veluwe

Het boswachterspad in Kootwijk is een droom voor natuurliefhebbers en vogelspotters. Deze wandelroute van 18,6 kilometer leidt langs het Kootwijkerzand, waar de geluiden van de stad plaatsmaken voor het ruisen van bladeren en het fluiten van vogels. Het pad is iets uitdagend, met enkele lichte hoogteverschillen die het een aangename uitdaging maken voor de iets meer ervaren wandelaar.

Kenmerken van de route:

Wat maakt deze route speciaal?

Praktische tips:


Route 3: Planken Wambuis

wandelen planken wambuis op de veluwe

De wandelroute Planken Wambuis is een prachtige rondwandeling van 8 kilometer gelegen tussen Ede en Otterlo op de Veluwe. De route start officieel bij Oud Reemst aan de N310 en biedt een combinatie van bosrijke omgevingen en open vergezichten. Tijdens de wandeling kun je genieten van oude beukenlanen en bij rustige momenten spot je mogelijk zwijnen en andere wilde dieren.

Aan het begin van de route bevindt zich een uitkijkpunt over de Oud-Reemsterheide, waar vaak koeien grazen. Verderop leidt de route over de heide, langs New Forest pony's en soms een kudde schapen. Bij Nieuw Reemst, een voormalig landbouwgebied, passeer je een natuurlijke wal en een vakantiewoning.

Het bosrijke deel van de route biedt kansen om reeën of zwijnen te zien, vooral tegen de schemering. Voor een koffiepauze kun je afbuigen naar Restaurant Planken Wambuis. De wandeling eindigt bij het startpunt na een laatste deel over een bloemrijk veld. Horeca is beschikbaar bij het restaurant, en honden zijn toegestaan mits aangelijnd.


Route 4: Het Eeskooterpad Klompenpad

Het Eeskooterpad Klompenpad is een variabele rondwandeling rond Otterlo, met keuzes tussen 12, 15 of 19 kilometer. De wandeling begint in het centrum van Otterlo bij een grote gele klomp en leidt je door het dorp, langs de dorpsschool en het Otterlose Bos, een van de oudste bossen van de Veluwe. Na het oversteken van de N310 vervolgt de route door het Lorkenbos, bekend om zijn wilde zwijnenpopulatie.

Verderop leidt het pad je door boerenland en langs verschillende kampeerboerderijen en groepsaccommodaties. De route brengt je bij de Eeskooten Schaapskooi, een gebied dat historisch bekend staat om zijn schapenhouderij. Terugkerend naar Otterlo, passeer je oude oorlogsrestanten in het Otterlose Bos voordat je het centrum weer bereikt.

Deze wandeling biedt een mix van onverharde paden en asfalt, met Klompenpad-markeringen om je te leiden. Horeca is beschikbaar in Otterlo, maar honden zijn niet toegestaan op dit pad.


Route 5: Het Otterloop-pad

Het Otterloop-pad Otterlo, ook bekend als "De Grote Vijf", is een rondwandeling van 4,9 km die je door het natuurgebied De Zanding en een gevarieerd dennenbos leidt. De route start en eindigt bij de Wever Lodge, het voormalige Carnegie Cottage. Het pad brengt je eerst door heidegebieden en zandverstuivingen, en later door het Otterlose Bos. Onderweg kun je genieten van zandvlakten en gemengd bos, en zijn er enkele mooie klimmetjes en doorkijkjes.

Langs de route staan houtsnijwerken die deel uitmaken van de wandelroute "Grote 5 van Otterlo", waarbij je sculpturen van de vijf grote dieren van de Veluwe kunt spotten, waaronder een moeflon, vos, buizerd, wild zwijn en een gigantisch edelhert bij de basisschool in Otterlo.

De route is gemarkeerd met rode beschilderingen, en honden zijn toegestaan mits aangelijnd. Horeca is beschikbaar bij de Wever Lodge, al is deze beperkt geopend. Dit


Route 6: Wekeromse Zand en landgoed de Valouwe

wandelen bij het wekeromse-zand op de veluwe

De Trage Tocht Wekerom is een schilderachtige wandelroute die zich uitstrekt over een afstand van 13 kilometer, voornamelijk door het Wekeromse Zand en landgoed de Valouwe. De tocht begint bij de parkeerplaats aan de Hoeverweg in Wekerom en leidt je door een afwisselend landschap met 95% onverharde paden.

De wandeling biedt een unieke ervaring van rust en stilte aan de rand van de Veluwe. Je verkent een bosreservaat met oud grof dennenbos en kromme dennen op de stuifzandheuvels, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Je steekt twee keer het uitgestrekte stuifzand over, waarbij je kans hebt de raaf te horen krassen. Bij de wildobservatiepost kun je speuren naar moeflons, die helpen de vergrassing van de hei tegen te gaan. Op het heideveld kom je Jutlandse heidekoeien tegen en solitaire breed uitgegroeide beuken.

Het tweede deel van de wandeling neemt je mee over landgoed de Valouwe via de onverharde Immenweg, geflankeerd door dubbele rijen berken. Het landgoed staat bekend om de kweek van verschillende soorten en maten rhododendronstruiken. Langs het heideveld zie je hoogopgegroeide wallen van rhododendrons. De tocht eindigt met een wandeling door een bos op begroeide stuifduinen en vervolgens over de onverharde weggetjes van de Wekeromse Eng. Let op, honden zijn op het Wekeromse Zand niet toegestaan.

Deze route biedt een diepe duik in de natuurlijke schoonheid van de Veluwe en is perfect voor degenen die een dag willen ontsnappen aan de drukte en genieten van de rust van de natuur.


Route 7: Otterlose bossen en Planken Wambuis

De Groene Wissel 311: Otterlo neemt je mee voor een prachtige 11 kilometer lange wandeling door de Otterlose bossen en Planken Wambuis. De route start bij de bushalte Rotonde in Otterlo en leidt je door een divers landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Onderweg volg je kronkelende paadjes die je langs en over de zandverstuivingen voeren, waarbij je kunt genieten van schitterende uitzichten.

Na het verkennen van het Planken Wambuis, waar je door de noordkant van dit uitgestrekte natuurgebied wandelt, vervolg je je tocht over rustige bospaadjes door het Roekelse Bos. Uiteindelijk leiden landwegen je terug naar het startpunt bij de bushalte. Deze wandeling vereist een goede conditie vanwege de zandverstuivingen en hoge duinruggen. Ook is het dragen van stevige wandelschoenen aanbevolen. Het is handig om deze route met een GPS-track te volgen vanwege de vele struinpaadjes en complexe route door de natuurlijke elementen.

Deze route is ook beschikbaar in de WandelZapp, wat ideaal is voor wie graag met digitale ondersteuning wandelt. Voordat je begint, wordt aangeraden om te controleren of je de meest recente routebeschrijving en GPS-track hebt gedownload.